VERIFICATOR DE PROIECTE– specialist atestat de catre ministerul dezvoltarii si ce are ca unica atributie in sistemul calitatii verificarea proiectelor intocmite. Verificarea proiectelor se face pe specialitati (arhitectura, inginerie structurala, inginerie instalatii pentru constructii) si pe cerinte fundamentale.

Verificatorii de proiecte sunt angajatii investitorului, ai proprietarului. Verificatorii de proiecte nu trebuie sa fie angajatii firmelor de proiectare.

Verificatorii de proiecte pun stampila pe proiectele intocmite daca si numai daca documentatia intocmita de firmele de proiectare respecta normele tehnice valabile la momentul intocmirii.

Ce atributii are un verificator de proiecte

În România, verificatorul de proiecte pentru construcții are un rol foarte important în procesul de construcție. Acesta este responsabil pentru a verifica proiectul tehnic al unei construcții, pentru a se asigura că respectă standardele de calitate și siguranță impuse de legislație.

Printre atribuțiile verificatorului de proiecte se numără:

  • Verificarea proiectului tehnic al construcției, pentru a se asigura că acesta respectă standardele de calitate și siguranță impuse de legislație;
  • Identificarea și remedierea eventualelor probleme sau deficiențe din proiectul tehnic;
  • Verificarea compatibilității proiectului cu legislația în vigoare;
  • Întocmirea raportului de verificare și eliberarea avizului de verificare.

Este important de menționat că verificatorul de proiecte nu este responsabil pentru execuția efectivă a lucrărilor de construcție, dar trebuie să asigure că proiectul tehnic este conform cu cerințele legale și tehnice, pentru a garanta siguranța construcției și a utilizatorilor acesteia.

Responsabilitatea urmaririi executarii lucrarilor de constructii apartine dirigintilor de santier.

Care este rolul verificatorului de proiecte

Rolul verificatorului de proiecte este de a se asigura ca proiectul tehnic este corect intocmit.

In acest sens el primeste documentatia de la proiectant, analizeaza documentatia de proiectare si face mentiuni daca constata abateri de la normele de proiectare.

Stampilarea proiectului tehnic se va face daca si numai daca proiectul este corect intocmit si nu mai exista observatii.

Investitorii sunt cei care au obligatia angajarii verificatorilor de proiecte.

Cat costa un verificator de proiecte?

Preturile serviciilor de verificare a proiectelor difera in functie de complexitatea proiectului tehnic.

In general verificarea de proiecte costa undeva intre 10%-20% din valoarea serviciului de proiectare.